Zimą ceny cytryn zwykle są bardzo duże, natomiast te kupione w promocyjnej cenie lubią szybko się zepsuć, niezależnie od tego czy były w lodówce czy też na blacie kuchennym. Osobiście uwielbiam napić się w zimie gorącej herbaty z cytryną i długo szukałam sposobu na dłuższe życie cytrynek, bo przecież nie jestem w stanie kupować ich codziennie bądź zużyć całego kilograma w jeden dzień. Dziś przedstawię Wam mój sposób na cytrynę, czyli jak zachować jej świeżość i smak.
Potrzebne nam będą:
- słoik (wielkość zależna od ilości cytryn),
- słoik (wielkość zależna od ilości cytryn),
- cytryna (w moim 450 ml zmieściło się ok. 4 cytryn),
- cukier,
- cukier,
- deska do krojenia i nóż, łyżeczka do herbaty.
Cytrynę myjemy dokładnie w ciepłej wodzie. Nie musimy jej obierać ze skórki. Kroimy w plasterki. Plasterki kolejno układamy po trzy - cztery w słoiku i zasypujemy dokładnie łyżeczką cukru. Warstwy te - plasterki - cukier - plasterki... układamy aż do momentu zapełnienia słoika po szyjkę, możemy nawet delikatnie docisnąć cytryny palcami, to spowoduje ich dokładniejsze rozmieszczenie.
Cukier natomiast wyciągnie z cytryny cały sok i nie będziemy już musieli więcej korzystać z kupnych soków z cytryny.
Cytrynę myjemy dokładnie w ciepłej wodzie. Nie musimy jej obierać ze skórki. Kroimy w plasterki. Plasterki kolejno układamy po trzy - cztery w słoiku i zasypujemy dokładnie łyżeczką cukru. Warstwy te - plasterki - cukier - plasterki... układamy aż do momentu zapełnienia słoika po szyjkę, możemy nawet delikatnie docisnąć cytryny palcami, to spowoduje ich dokładniejsze rozmieszczenie.
Cukier natomiast wyciągnie z cytryny cały sok i nie będziemy już musieli więcej korzystać z kupnych soków z cytryny.
Cytryna posiada bardzo dużo witaminy C, wspiera odporność, łagodzi infekcje a także pobudza procesy trawienne. Samo zdrowie! Warto korzystać z tego przepisu nie tylko zimą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz