sobota, 3 stycznia 2015

Studenckie nuggetsy

Porą obiadową mam dla Was pomysł na bardzo tanie i bardzo studenckie danie - bo po co przepłacać w kejefsach czy innych makach, kiedy równie dobre (a nawet lepsze!) nuggetsy możemy zrobić o każdej porze dnia i nocy?

Na porcję dla dwóch osób potrzebne nam będzie:
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- kukurydziane płatki śniadaniowe,
- 1 jajko,
- curry,
- wegeta,
- papryka mielona (słodka, ostra, chilli - pozostawiam wybór Waszym kubkom smakowym),
- opcjonalnie pieprz i sól,
- olej.

Pierś z kurczaka kroimy w dowolnego kształtu kawałki, średniej wielkości.

Do talerza wbijamy jajko, dodajemy przypraw (na oko, jak zwykle, przynajmniej w moim przypadku), i mieszamy wszystko.

Do osobnego naczynia wsypujemy płatki śniadaniowe i kruszymy je na drobne kawałeczki.



Kawałki piersi moczymy w jajku, następnie dokładnie otaczamy w płatkach i smażymy na niewielkim ogniu, co najważniejsze - bardzo krótko, żeby nie przypalić panierki.



Tak, wiem, wiem, studenckie jedzenie, studenckie warunki, tak i zdjęcia studenckie. Zdjęc efektu końcowego niestety nie posiadam. Głodny student zdążył zjeść, zanim zdał sobie sprawę, że czegoś tu brakuje...  (:
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Głodny student zdążył zjeść, zanim zdał sobie sprawę, że czegoś tu brakuje... (:
    AHHHA XD

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak moja mama tak dawniej panierowała kotlety. W cieście naleśnikowym też dobre, ale więcej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, moja mama też tak kiedyś robiła, ale nie przyjęły się w domu i przestała, że też o tym zapomniałam!

      Usuń